Så undviker du att köpa en smuggelvalp

Det är mycket man ska tänka på innan man ska köpa en valp. Förutom att bestämma vilken ras som passar en allra bäst måste man även se till att hemmet är valpsäkrat och att all utrustning man behöver finns hemma lagom till valpens ankomst. Det är även viktigt att hitta rätt uppfödare som bedriver ansvarsfull avel och tar väl hand om sina hundar. Detta är extra viktigt idag, inte minst för att alltfler hundar smugglas in till Sverige. Dessa hundar är ofta sjuka och köper man en sådan hund bidrar man till en olaglig verksamhet.

Så här smugglas hundarna

Allt fler hundar smugglas över den svenska gränsen av ligor som sedan säljer djuren dyrt. De flesta hundarna kommer från Östeuropa och tas in via olika orter i Skåne. Det är populära raser som smugglas, till exempel bichon frisé, rottweiler och fransk bulldog. De här hundarna är ofta ovaccinerade, inte avmaskade och kan bära på olika sjukdomar, både synliga och dolda. En del sjukdomar, som rabies och bindmask, kan även smittas vidare till människor. Många av de hundar som smugglas måste avlivas. Detta beror på att transporterna som används under resan ofta är undermålig. Många hundar kan klämmas till döds eller bli mycket illa medfarna och avlida vid ankomst.

Hur du undviker fällan

För att undvika att hamna i den här fällan, vänd dig alltid till en seriös kennel när du är redo att köpa en valp. Hur vet man då att den är seriös? Du ska som köpare alltid få ta del av alla vaccinationspapper och valpen ska även vara undersökt av veterinär innan köpet. Försök även att få träffa valpens föräldrar genom att besöka kenneln. Ett av de bästa sätten att hitta en seriös kennel på är att vända dig till en rasförening för den hundras du är intresserad av. De brukar kunna berätta vilka bra kennlar som finns i din närhet.