Tax

Då man överväger att skaffa sig en hund är det avgörande att man väljer en ras som passar in i ens livsstil. Taxen är en hund med många trevliga egenskaper. Dessa egenskaper har gjort taxen till en av de mest spridda raserna i världen. De flesta taxar är framförallt trevliga familjemedlemmar då taxen är vänlig med ett jämnt temperament och den har lätt att lära.
En frisk tax är varken nervös eller aggressiv till sin läggning. Oavsett storlek har den en uppgift här i livet, taxen är nämligen en framavlad jakthund som driver rådjur. Därmed kan vara bra att känna till att de långhåriga varianterna och dvärg- och kanintaxarna i regel inte har så utpräglade jaktegenskaper. Så det är något man behöver beakta för det fall just en tax står på önskelistan.

 

Taxens särdrag
En tax har en långsträckt kroppsform och korta ben. I folkmun kallas den kärleksfullt därför för promenadlimpa. Den passar bra för jakt i gryt då den har ett kraftigt käkparti och ett välutvecklat bett.

 

Tre storlekar
Taxar finns i tre olika storlekar och det är bröstomfånget som bestämmer vilken variant den tillhör. Den minsta kallas kanintax och den har ett bröstomfång upp till 30 cm och en s rindle med flera. r viltfärgad, fast de finns andra somen tillhörskelistan.h har anställda frisörer så ska naturligtvis dessa vådan väger omkring 3–4 kg. Dvärgtaxens bröstomfång varierar mellan 30–35 cm och den väger cirka 4–6 kg. Slutligen den vanligaste, normaltaxen har ett bröstomfång som är över 35 cm. Den ska helst inte väga över 9 kg.Tax 22

 

Tre olika hårlag
Taxar förekommer i tre olika hårlag; kort-, sträv- och långhårig. De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad, fast det finns även andra som är lite mer ovanliga än så länge, som exempelvis merle, english cream och brindle med flera spänannde varianter.