Hundvård & styling

Hundar behöver få sina klor klippta och en del raser har hårlag som gör att de behöver trimmas och/eller få pälsen klippt på regelbunden basis. Hårlag är en benämning för pälsens struktur, skulle man kunna säga. I huvudsak sorteras hundar hårlag in i tre kategorier; kort- eller släthåriga, strävhåriga och långhåriga. Oavsett hårlag så behöver alla hundar få vård och underhåll av klor och pälsskötsel regelbundet. Hur ofta beror på om husse eller matte klipper sin hunds klor själv eller om vård av klorna enbart sker då hunden får gå till salong. Detsamma gäller naturligtvis även pälsvård.

 

Strävhåriga hundar
Hundar som har halvlånga täckår kallas ibland stickelhåriga eller strävhåriga. Ser man i rasens namn ordet griffon har rasen ett sådant hårlag. Fast det finns även strävhåriga raser. Då strävhåriga hundar trimmas dras det gamla håret upp med roten så nytt kan växa upp. Det ska göras då pälsens växtfas är i fällning.Hundvård & styling 1

 

Långhåriga hundar
Ullhåriga hundraser som exempelvis pudeln, fäller inte hår. De behöver i regel klippas i ett intervall av 6-8 veckor för att pälsen ska vara optimalt vårdad.

 

Trimning
Det spelar ingen roll vem det är som tar hand om hunden vad gäller det yttre så ska hunden trimmas mer eller mindre dagligen. Det kan handla om att torka av hunden ordentligt då den varit ute i snömodd, hoppat i vattenpölar eller tagit ett dopp.. En del raser kräver daglig borstning och kamning. Fast varje hundägare ska kunna tvätta hunden. Det finns speciella groomers som stylar hundar inför hundutställningar. På vissa håll i världen kan man tycka att det hela går överstyr, som exemplen här; grooming gone wild.

 

Hundvård – kostnader
Priserna vår hundvård på salong skiftar beroende på var i landet salongen finns. Som vanligt handlar det ofta om utbud och efterfrågan och vilken hundras det handlar om. Handlar det om en stor hund med långt hår eller en korthårig mindre ras?

En del salonger tar omkring 800 kronor för frisering vilket då inkluderar klippning av klorna och ett bad. Om det enbart handlar om bad och kloklippning kan det betinga ett pris om 400 kronor och uppåt. Enbart kloklippning kan kosta omkring 175 kronor. I regel kostar det extra för det fall hundfrisören behöver reda ut tovor i pälsen. Så ta hand om din hund och vårda den ordentligt själv.

 

Starta egen hundsalong
Om det är stor efterfrågan kan den som är intresserad av hundar och hundvård öppna eget.

Självklart ska man skaffa sig erforderliga färdigheter innan man startar verksamheten. Om det är så att man enbart äger salongen och har anställda frisörer så ska naturligtvis dessa vara kompetenta. Som nyetablerad önskar man ju få ett gott renommé.

Inredningsdetaljer till den nya salongen finner man hos Shoppello.