Dvärgpinscher

Dvärgpinschern kommer ursprungligen från Tyskland. Det är en mycket gammal ras, även om man inte vet särskilt mycket om dess exakta ursprung, eftersom rasen började dokumenteras först för 200 år sedan. Man tror dock att raser som tax och italiensk vinthund ingår i dvärgpinscherns stamfäder. Dvärgpinscherns ursprungliga uppgift var liksom pinscherns att fånga råttor, men idag är den ett uppskattat husdjur. Det heter ju att kärt barn har många namn, och i dvärgpinscherns fall stämmer det verkligen: på svenska kallas rasen till exempel för pinne, och på engelska minpin (efter miniature pinscher) och King of Toys (på grund av dess eleganta hållning och det faktum att dess storlek gör att den klassas som en ”toy”-hund).

En pinscher ser till utseendet ut som en miniatyrversion av en pinscher. Den har en kraftig kroppsbyggnad trots sin lilla kropp, med en mankhöjd på mellan 25 och 30 centimeter och en vikt på mellan 4 och 6 kilo. Dvärgpinschern har kort och glansig päls, som antingen kan vara helröd eller svart med beige teckning.Thor_minpin

Dvärgpinschern är en mycket aktiv och pigg ras, vilket gör att den lämpar sig särskilt väl för olika former av hundsport, till exempel agility, lydnad, spår eller utställningar. Detta kan göra att den inte passar alla, eftersom den kräver mycket aktivitet, både fysisk och mental. Det är inte en knähund, som många andra små raser är, utan en fullstor hund i litet format. Det kan därför vara bra att ha erfarenhet från att äga andra hundar innan man tar sig an en dvärgpinscher. En dvärgpinscher svarar inte på hårda träningsmetoder eller disciplinering, eftersom det är en stolt hund som gärna vill lyda och göra sin ägare till lags, men på sina egna villkor. Nyckeln till att träna en följsam dvärgpinscher är därför positiv förstärkning och en mjuk träningsmetod. Därmed inte sagt att du som ägare inte ska ställa krav på din dvärgpinscher.

Om du funderar på att skaffa en hund, oavsett vilken ras det är, är det viktigt att läsa på om den först för att avgöra om hundens egenskaper passar din livsstil. Det är viktigt för att både du och hunden ska trivas och må bra. På Plusbok.se hittar du mängder av böcker om hundar och deras beteende, så att du kan förbereda dig för ditt hundköp på bästa sätt.